AspieBlog

"Az Asperger-szindróma (Asperger syndrome, gyakori rövidítése AS) neurobiológiai pervazív fejlődési zavar; az autizmus egy enyhébb formája. A klasszikus autizmustól (Kanner-szindróma) az különbözteti meg, hogy míg az autistáknál „már hároméves kor előtt késés figyelhető meg a szociális interakcióban, a nyelvi képességekben, a szimbolikus és imaginatív játékban” (DSM-IV definíció), addig az Asperger-szindrómánál ez nem jelentkezik; ezenkívül az Asperger-szindrómára – az autizmussal ellentétben – jellemző a normális ütemű nyelvi fejlődés, valamint az átlagos vagy annál magasabb intelligenciaszint. Mindezek miatt felismerése is nehezebb, egyes becslések szerint az esetek 30-50%-át nem diagnosztizálták. Számos Asperger-szindrómás magától is képes felismerni azokat a dolgokat, amiben eltér a többi embertől, megtanulja leküzdeni hátrányait és képes beilleszkedni a társadalomba akár anélkül is, hogy tudná magáról, hogy Asperger-szindrómás." Ez a száraz leírás a Wikipédiáról származik. A blog szerzői megpróbálják személyes, részletes infókkal megtölteni :-)

Kinek a hibája?

2010.05.17. 10:14 | lepisma_saccharina | 5 komment

Címkék: kommunikáció eq aspie kölcsönhatás socially unaware érzelmi intelligencia autvocating szociális interakció

Szó volt ezen a blogon (is) arról, hogy az aspie naiv fajta, és a nonverbális jelek megértésének nehézsége miatt könnyen esik áldozatul mindenfajta átbaszásnak. Ez sajnos tény. De valóban az aspie hibája-e? Épp elég félreértés adódik AS-NT viszonylatban teljesen ártatlan szándékú kommunikáció esetén is, de nem lenne-e mindkét félnek egyszerűbb, ha nem közelítenének átbaszás céljával egymáshoz? Most komolyan. Egy aspie lehet akármilyen naiv és "élhetetlen", ha a vele kapcsolatba kerülő NT nem egy rosszindulatú tirpák, akkor még jól is elsülhet a kapcsolat. Ugyanez NT-NT viszonylatban is igaz.

Szerintem az aspie naivitását illetve "szociális diszlexiáját" hibáztatni ilyen esetben olyan, mint egy megerőszakolt nőnek azt mondani, hogy "hja kérem, nem kellett volna éjjeli szórakozóhelyen miniszoknyában illegetnie magát". Victim blaming.

A bejegyzés trackback címe:

https://aspie.blog.hu/api/trackback/id/tr922009387

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Anakré 2010.05.18. 12:29:59

Nem a tárgyhoz tartozik és nem is komment, ezért elnézést,
de nemrég olvastam elôször az Asperger-rôl és villámcsapásszerûen
ért a felismerés, hogy érintett vagyok. Viszont nem tudom
hogyan tovább... Honnan tudhatom meg, hogy igazam van e?
Az Autimus Alapítványnál fél év a várakozási idô.
Tele vagyok kérdéssel... Hova forduljak?

deep_fried 2010.06.12. 14:43:31

Válasz: Nem, inkább olyan, mintha a megerőszakolt embernek azt mondanák, hogy miért nem egy izmos harcművész ő, és miért nincs riasztópisztolya.

Különben hülye a kérdés. Miért kell hibáztatni valakit?

lepisma_saccharina · http://lulu.com/spotlight/nordlicht 2010.06.14. 02:54:32

@deep_fried:
Mert ha megvan a felelős, megvan a megoldás is: a felelős eltávolítása. Nincs szükség tüneti kezelésre, ha megvan a probléma gyökere.

Amúgy nocsak-nocsak, legutóbb még igencsak más álláspontot képviseltél. (Segítek: a "normális" szexualitás erőszakos támogatása és a pszichopatának titulálásom a két sarkalatos pont.)

ngami 2010.09.26. 08:01:51

sziasztok. egyetértek. de mi az hogy a felelős eltávolítása? konkrétan mit jelen ez? milyen helyzetről van szó?
süti beállítások módosítása